Välj en sida

En studie* från Oxford bekräftar att det ligger en sanning bakom att kärleken är blind. Forskarna lät förälskade testpersoner se bilder på deras parters medan de befann sig i en magnetröntgen. När de såg sina älskade minskade aktiviteten i den del av hjärnan som hanterar vårt rationella tänkande. Den delen som normalt skulle säga ”vänta lite här”. Det gör att vi blir mer eller mindre blinda för negativa egenskaper hos våra partners. Intressant nog påverkar det inte vårt rationella tänkande i övrigt. Under förälskelsefasen ökar även aktiviteten i belöningssystemet. Det blir en euforisk känsla på samma sätt som vi kan uppleva när vi äter eller dricker något riktigt gott.

Det här kan vara bra att ha i bakhuvudet nästa gång dina vänner kommer med klagomål på din dejt, eller när du inte förstår hur en av dina vänner inte inser att den dejtar en douche. Förälskelsefasen varar i regel inte mer än 18 månader så förr eller senare vaknar vi ur transen.

*The effects of romantic love on mentalizing abilities. Wlodarski, Rafael; Dunbar, Robin I. M. Review of General Psychology, Vol 18(4), Dec 2014, 313-321.