Välj en sida

Alkoholfakta

Så förändras beteendet av alkohol!

Alkohol kan få även den stabilaste personen att ändra sitt beteende. För många är just beteendeförändringen och känslan av att uppleva saker annorlunda anledningen till att de dricker. När man räknar på hur berusad någon är pratas det ofta om promille, vilket betyder tusendel. Om en person har en promille i blodet betyder det att en tusendel av blodet utgörs av alkohol.

Här kommer en lista på hur alkoholens effekter påverkar en person som är en genomsnittsdrickare. Tabellen gäller självklart inte för alla, men den ger en ganska bra fingervisning.

Här är en lista på beteende och upplevelser vid olika promillenivåer:

0,2 ‰

Gränsen för rattfylleri och första effekterna märks. Du känner dig lite varmare och mer avspänd.

0,5 ‰

Många känner att bekymren försvinner samtidigt som de känner sig pigga och glada. Hämningarna börjar släppa.     Reaktionshastigheten försämras och omdömet blir lite grumligare.

0,8 ‰

Alkoholen känns i andedräkten och synen börjar bli suddig. Självsäkerheten ökar och många blir högljudda och pratar med stora rörelser. Här brukar många känna att de fått nog med alkohol.

1,0 ‰

Koordinationen blir sämre och det blir svårt att kontrollera muskler och känslor. Många börja sluddra och det blir svårt att ta in information.

1,5 ‰

Här blir de flesta påtagligt berusade. Det blir svårt att hålla balansen och det är lätt att bli känslosam och få emotionella utbrott. Många börjar må dåligt och blir väldigt trötta.

2,0 ‰

Förutom att det är svårt att gå och prata får folk dubbelseende och många drabbas av minnesluckor.

3,0 ‰

Här befinner sig många på gränsen till medvetslöshet. Omgivningen blir helt otydlig och du tappar uppfattningen om vad som händer.

4,0 ‰

Detta är en kritisk punkt. De flesta är medvetslösa och får långsam andning. Här finns det risk för att alkoholförgiftningen är så omfattande att personer kan dö.

Hur hög promille du får beror på flera olika saker. Desto större en person är desto mer vätska och blod finns det som alkoholen kan blandas ut i. Med andra ord kan två personer som är olika stora dricka lika mycket men få helt olika promille. Sedan påverkas promillen av hur fort du dricker. Häller du snabbt i dig tre glas vin under en after work kommer berusningen slå till snart efter. Särskilt om du inte hunnit äta något sedan lunch. Ett tips är därför att alltid försöka få i sig en bit mat i samband med att du dricker. Sedan är alla olika känsliga när det kommer till hur vi reagerar på saker som trötthet, sinnesstämning och sjukdomar. På samma sätt är vi olika känsliga för alkohol. Vissa blir aggressiva, och andra väldigt känslosamma redan vid små mängder.

Läs mer om den ”perfekta fyllan” och hur du kan njuta mer av ett glas mindre.

 

[ssba]