Välj en sida

Alkoholkonsumtion

Vad händer när du slutar dricka alkohol?

Även om en person drar ner på drickandet snarare än att sluta helt kan det vara bra att ta processen en dag i taget. Har man druckit stora mängder alkohol under en längre tid kan man ha utvecklat ett alkoholberoende eller ett missbruk. Då kan det vara svårt att sluta dricka. Men med vilja, stöd och bra hjälp kan man komma ur sitt beroende eller missbruk.

Högkonsumenter av alkohol kan uppleva abstinensbesvär från de första timmarna till flera veckor efter sista glaset. Det kan uttrycka sig genom ryckningar, kallsvettning, oro och ångest, sömnsvårigheter och koncentrationssvårigheter. Besvären brukar vara som värst efter 24 timmar och de minskar i regel inom tre dagar. En vecka till tio dagar efter att man tagit en sista klunk brukar symptomen ha lagt sig eller försvunnit helt. Energin börjar då komma tillbaka och den trötthet som kan upplevas vid alkoholkonsumtion försvinner. En rekommendation är att ta kontakt med en läkare om du planerar att sluta dricka. I vissa situationer är avgiftningen en farlig process som kräver sjukvård. En läkare kan ordinera lugnande medel, sömnmedel och antidepressiva som kan lindra abstinensbesvären de första dagarna. Samtidigt kan ni göra en hälsoundersökning och se hur mycket skada alkoholen har orsakat. På så sätt kan man göra en plan för snabbare återhämtning med en anpassad kost, motion och eventuell medicinering om det finns någon sjukdom med i bilden.

Det är viktigt att försöka slappna av och att hålla sig sysselsatt när man slutar dricka. Undvik platser där det är mycket folk. Ta det lugnt och och gör saker du tycker om eller som du vet distraherar dig. Det kan även vara bra att söka stöd hos en behandlare eller en terapeut som kan hjälpa till med processen. Här kan du finna stöd.

Återupptäck saker

Det kan vara lätt att glömma bort hur fantastiskt det kan vara att träffa några vänner på ett café eller äta middag och ha ett givande samtal. Många är nog beredda att hålla med om att de skulle föredra det framför de många gånger meningslösa samtal som uppstår under fyllan. Ha ett öppet sinne för nya erfarenheter. Eftersom man ger upp en del av sitt gamla liv får man tid att utforska nya möjligheter. Som att ta upp gamla vänskaper eller gör nya. Att börja aktivera sig och gå med i en klubb eller en förening där man träffar nya människor. Utan alkohol i kroppen kommer man kunna njuta av musik, film, böcker och massa andra saker på ett helt annat sätt.

 

[ssba]