Välj en sida

Relationer och dejting

Konsten att vara social

Ibland möter vi människor som verkar vara födda som sociala naturbegåvningar. De verkar klara sig galant i alla sociala situationer och kommer överens med alla sorters människor. Ibland finns det en missuppfattning att sociala genier är personer som älskar att stå i centrum och är duktiga på att hålla låda och synas. Att vara social handlar inte om att man måste trivas med att stå i centrum eller att alltid vara rolig och underhållande. Social kompetens handlar snarare om vår förmåga att samverka med vår omgivning. Socialt smarta människor är ofta de personer i vår omgivning som vi känner oss bekväma kring och som vi anförtror oss att prata om viktiga saker med. Det är personer som är bra på att lyssna och reflektera över det vi säger, på ett sätt som får oss att känna oss bekräftade utan att vara dömande. Dessa egenskaper hos en person underlättar den sociala interaktionen och gör en perfekt i en roll som medlare, chef, stöd eller en bra vän. Det finns således inte ett sätt som gör en socialt framgångsrik eller socialt kompetent.

Mycket börjar hos dig

Alla undviker vi till och från sociala sammanhang vare sig det är möten, middagar, födelsedagsfester, släktmiddagar eller en dejt. Vissa undviker dessa situationer mer än andra och ibland gör vi det för att vi inte orkar, är stressade eller bara helt ointresserade. Sedan finns det tillfällen då vi avstår för att vi är oroliga att vi inte passar in eller att vi inte är intressanta eller roliga nog för sällskapet.

Som med så mycket annat börjar kontakten med nya intressanta människor hos dig och din inställning. Din inställning till att träffa nya människor kommer påverka hur du känner dig och på så sätt din utstrålning. Hur kul du får på jobbet, kalaset, minglet, bokklubben, yogaträningen eller dansgolvet avgörs redan när du fixar håret i badrummet. Försök att mentalt ställa in dig på att det ska bli kul att gå på fest och träffa dina vänner och säg till dig själv att idag ska jag sätta den där presentationen som aldrig förr. En så enkel sak som att föreställa sig vad som ska hända mångdubblar dina chanser för att det kommer bli så!

Din inställning får även andra att lyssna. Om du utgår från att det du säger är intressant och att andra vill höra på dig blir det ofta verklighet. Om du inte tror mig så försök att tänka tillbaka på en situation där du pratat om något du verkligen är bra på och vet att folk vill höra. Visst fick du folk att bli intresserade och lyssna? Mycket av detta beror på att du har inställningen att det du säger faktiskt är intressant. Försök att tillämpa det i alla situationer så kommer det komma helt naturligt tillslut.

Det magiska Hejet!

Att säga hej till någon kan göra deras dag. Ett enkelt och oskyldigt hej kan räcka för att de ska tänka att du verkar trevlig och snäll. Testa att hälsa på människor utan att ha en baktanke. Kanske kommer du plötsligt få en extra stor latte av personen bakom disken på ditt stammiscafé? Eller bli bjuden till grannens grillfest och introduceras för vännerna som den sköna grannen. Börja använda detta magiska ord till de människor du ändå passerar varje dag på busshållplatsen, i receptionen eller i matbutiken. Det kommer ge dig nya roliga erfarenheter och tänk hur lätt det kan vara att träffa nya människor.