Välj en sida

Alkoholfakta

Alkoholdeppig?

Det är vanligt att personer med alkoholproblem också är deprimerade. Några av de vanligaste psykiska effekterna av att dricka för mycket är ångest, oro, nedstämdhet och allmän trötthet. 

Forskningen visar på att personer med alkoholproblem i större utsträckning lider av psykiska problem som ångest och depression. Eftersom alkoholen kan dämpa ångest tillfälligt är det många som dricker som en undanflykt. Problemet är att det i regel blir mer ångestskapande och ger djupare depressioner. Oavsett om det är alkoholen som gör en deprimerad eller om man har varit deprimerad och därför börjat dricka, gör alkoholen med största sannolikhet mer skada än nytta. Det är därför viktigt att vara försiktigt och försöka undvika sådana beteenden. Annars kan du hamna i en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur. Sök istället hjälp och stöd av personer i din omgivning, eller professionella.

Dagen efter deppig?

Alla kan känna sig lite nere och deppiga dagen efter, det är inte alls samma sak som att lida av depression. Det är viktigt att skilja på att känna sig tillfälligt nedstämd och att vara deprimerad. En förklaring till deppighet kan vara om man gjort något på fyllan som man sedan ångrar. Samtidigt finns det personer som känner ångest även om ingenting särskilt har hänt. Det finns också fysiska orsaker som vätskebrist vilket  gör att vi kan känna oss nere. Läs med om det i vår bakistextVem som helst kan ha lättare för att bli deprimerad under perioder i livet. Det kan bero på saker som har hänt som att en viktig person har dött, att du fått ett sjukdomsbesked eller att man har förlorat jobbet.

[ssba]