Välj en sida

Alkoholfakta

Kan jag bli beroende?

Nästan alla människor kan dricka alkohol och samtidigt leva ett långt och hälsosamt liv. På samma sätt kan alla bli beroende av alkohol redan som unga. Det har att gör med hur du dricker och att vi har olika förutsättningar. Vissa får muskler bara de tittar på gymvikterna, medan andra måste träna flera dagar i veckan för att se några resultat. Vi har alla olika biologiska förutsättningar och detsamma gäller hur vi kan hantera alkohol. Men det är bara en av många faktorer. Dina gener, psykologiska förutsättningar, ditt psykiska tillstånd och din sociala situation spelar alla en roll i hur alkoholen påverkar dig. Det betyder att vem som helst kan drabbas av alkoholproblem. Om du upplever att din alkoholkonsumtion kanske är ett problem är det bra att ställa dig frågan om du inte bör söka hjälp? Här kan du läsa mer om var du kan vända dig.

Ett bra sätt att minska riskerna för beroende är att få koll på hur mycket du faktiskt dricker. Det kan du göra genom att du räknar ut hur ungefär hur mycket du dricker en vanlig vecka. Räkna hur många ”standardglas” du dricker. Ett standardglas är ett glas vin, en 33 cl starköl, halvliter folköl eller 4 cl starksprit. Om du vill kan du testa att göra din alkoholprofil här.

Hur farlig alkohol är beror främst på två saker. Hur mycket du dricker totalt, samt hur du dricker vid varje tillfälle. Rekommendationen för hur mycket du som mest bör dricka utan att kroppen tar mycket skada skiljer sig mellan könen. Som biologisk man brukar gränsen vara 14 standardglas per vecka. Det motsvarar 3 flaskor vin. Medan för biologiska kvinnor är den siffran 9 glas per vecka, eller två flaskor vin.

När det kommer till hur du dricker är det framför allt berusningsdrickandet som är farligt. Berusningsdrickande är när du under ett tillfälle dricker 4-5 standardglas. När du dricker större mängder utsätter du dig även för ökad risk för olyckor, våld, skador samt att bli alkoholförgiftad. Ju mer du dricker desto större risk har du att kroppen får permanenta skador och att du blir beroende. Försök därför hålla dig till dessa rekommendationer om du väljer att dricka. Läs här om hur du kan minska din konsumtion.

 

[ssba]