Välj en sida

Alkoholfakta

Alkohol och olagliga droger

Alkohol och olagliga droger tagna tillsammans kan få en rad negativa effekter. Exempelvis förstärker alkohol de lugnande och dämpande effekterna av marijuana. Tagna tillsammans kan det kraftigt minska hjärnkapaciteten vilket ökar risken för olyckor och att kondomen inte kommer på. 

Alkohol har en dämpande effekt. I kombination med stimulerande droger som kokain och amfetamin blir det en kamp mellan drogerna i hjärnan. Alkoholen försöker lugna ner det centrala nervsystemet, medan den stimulerade drogen försöker speeda upp. Det utsätter hjärnan för en väldigt hög belastning. En del personer använder alkoholen som ett sätt att gå ner i varv efter att de tagit stimulerande droger. Problemet är att kombinationen kan få väldigt farliga konsekvenser utöver den höga belastningen på hjärnan. Dels så ökar alkohol (precis som kokain och amfetamin) blodtrycket ytterligare, vilket ökar risken för stroke och hjärtattacker. Dels finns det många som upplever paranoia och blir aggressiva av olika illegala droger. Adderar vi sedan alkohol, vilket påverkar omdömet och släpper på hämningar i beteende och känslor, blir det en cocktail som kan resultera i destruktiva beteenden för en själv och ens omgivning. Alkohol förstärker även den lugnande effekten av opiater så som heroin, vilket kan hämma andningen. Något som många gånger resulterar i att personer hamnar på akuten eller i värsta fall dör.

Eftersom det inte finns någon kvalitetskontroll av illegala droger går det inte att vara helt säker på vad man har köpt. Drogen kan vara utblandad med andra billigare ingredienser så som lugnande eller giftiga substanser som avloppsrengöring. Blandas detta med alkohol kan det bli en dödlig cocktail.

När du är berusad av droger är det svårare att bedöma hur mycket alkohol du dricker. Det kan potentiellt leda till att du blir alkoholförgiftad. Det finns med andra ord ett otal anledningar till varför alkohol i kombination med olagliga droger bör undvikas.