Välj en sida

Jag och alkohol

Konsten att säga nej!

Har du också druckit alkohol fast att du helst skulle stått över? Då är du inte ensam. Det är vanligt att hamna i situationer där någon bjuder på en öl eller ett glas vin. I det läget är det inte alltid lätt att säga nej även fast man inte är sugen. För ingen vill ju inte vara oartig eller en party pooper? 

 

I Sverige har alkohol sedan långt tillbaka varit en viktig ingrediens vid fest och firande. Den som tackar nej riskerar att ses som en ”nejsägare” eller en ”party pooper” av vissa i sällskapet. Medan den som dricker alkohol kan uppleva att den blir ifrågasatt i varför man dricker. Det kan med andra ord vara en konst att säga nej utan att det blir konstigt eller att någon känner sig utpekad.

Den som väljer att avvika från normen väcker alltid frågor. Att vara på en tillställning och inte dricka kan i vissa fall ses som en diss av värden och de andra i sällskapet. Om de anser att de ansträngt sig för att det ska bli en kul kväll och att alkohol är en given ingrediens. Det är som att det finns en oskriven regel om att du behöver en ursäkt för att inte dricka. Idag finns visserligen tendenser till en hälsotrend i samhället vilket förhoppningsvis gör att fler väljer att minska sin konsumtion. Samtidigt som att fler får förståelse för att många vill avstå från alkohol.

Finns det några bra strategier?

Nu ser samhället ut som det gör och i väntan på att det ska ske en förändring finns det en del strategier för att hantera dessa situationer. Oftast räcker ett ”Nej tack” om någon vill bjuda dig på en öl. Du kan även tacka nej till ölen, men säga att du gärna tar något utan alkohol. Många kommer respektera ditt val och det kan till och med smitta av sig så fler avstår från alkohol.

Försök att inte känna dig skyldig

Det många gör när de får frågan ”Varför dricker du inte” är att de börjar ursäkta sig genom att säga saker som:

  • Jag ska köra i morgon
  • Jag jobbar tidigt i morgon
  • Det har blivit mycket på sistone så jag har en vit månad 

Kom ihåg att ingen blir sårad av att du inte dricker. Ofta är det lika bra att vara ärlig och vänligt svara säga: ”jag är inte så sugen på alkohol idag, men tack för att du frågar”. Sedan är det inte ovanligt att någon insisterar och tjatar i alla fall. Om det känns det okej att hitta på en ursäkt i dessa lägen så gör det. Det funkar ofta väldigt bra och de flesta nöjer sig med en enkel förklaring. Fortsätter någon och säger att ”Låt oss ta ett glas för vår vänskap och gamla minnens skull”. Då kan du svara att något i stil med att ”Som vänner bör man respektera varandras val”.

Vill du slippa bli ifrågasatt?

De flesta som avstår att dricka vill helst inte behöva hamna i en diskussion om det hela. Som tur är finns det en del strategier som brukar funka bra för att smälta in.

  • Drick alkoholfria drinkar
  • Drick läsk med en citron eller lime i
  • Drick vatten ur vinglas
  • Välj alkoholfritt öl/vin/cider (Ingen läser på etiketten)
  • Umgås med människor som är bekväma med att du inte dricker

Träning ger resultat

I sociala sammanhang där det förekommer alkohol är det i regel samma typ av ifrågasättanden som dyker upp. Ibland blir vi dock tagna på sängen. Då är det bra om du har en replik eller två i rockärmen som du snabbt och tveklöst kan komma med.

 

[ssba]