Välj en sida

Sex

Glidmedel

Oavsett om du har anal- eller vaginalsex så blir det ofta skönare med glidmedel. Analen har inte särskilt mycket eget glid, så när du använder glidmedel är du dessutom snällare mot rumpan och minskar risken för småsår och skador på slemhinnorna. Är man född med en vagina så lubricerar den ofta när man är kåt men det är väldigt olika från person till person, vissa blir plaskvåta medan hos andra händer det inte så mycket alls. Är du en transkvinna och genomgått kirurgi så ingår det tyvärr inte en lubrikationsfunktion. Då kan det underlätta med glidmedel!

Glidmedel kan självklart även användas vid andra typer av sex, till exempel när du runkar eller har vaginalsex. Att tillföra glid kan vara särskilt bra om du har en fitta som skapats genom kirurgi eller om du som är kille med transbakgrund använder testosteron och gillar att bli påsatt vaginalt. Testo gör ofta slemhinnorna sköra och kan även påverka lubrikationen. Silikonglid funkar dessutom utmärkt som massageolja, inte bara när du tror att den heta massagen kommer att leda till en skön påsättning! Glidmedel som innehåller fett (till exempel salvor, hudkräm, massageoljor eller andra oljor) försvagar kondomen och gör att den lätt går sönder. Välj istället glidmedel som är antingen vatten- eller silikonbaserat när du använder kondom.

Glidmedel som innehåller fett (till exempel salvor, hudkräm, massageoljor eller andra oljor) försvagar kondomen och gör att den lätt går sönder. Välj istället glidmedel som är antingen vatten- eller silikonbaserat när du använder kondom. Vattenbaserat glid är tjockflytande och kan torka efter ett tag, då behöver man ta mer. Silikonglid är tunnare, torkar inte in och räcker länge även om man inte tar så mycket. Båda går att tvätta bort från lakan och händer även om silikonglid kan vara lite svårare att få bort.

Det finns mängder med glidmedel med smak och kylande alternativt värmande känsla. Men innan du använder ett nytt märke bör du ta lite glidmedel på huden för att se om du får några negativa reaktioner som klåda eller utslag.

Du kan köpa glidmedel på apotek och i vissa livsmedelsaffärer. Sexbutiker och kondomerior brukar ha ett större urval. Prova dig fram till vilken sorts glid som är skönast och bäst för dig och de du har sex med!

[ssba]