Välj en sida

Relationer och dejting

Konsten att kallprata

Att fråga en person du precis har träffat om deras sexliv är i regel alldeles för påträngande. Även om kallprat kan kännas stelt och tråkigt är det ett bra sätt att värma upp diskussionen med nya människor.

Det kan vara bra att inleda med att prata om ytliga ämnena för att göra folk bekväma. Något så enkelt som att prata om vädret kan leda till intressanta diskussioner. Exempelvis kan du berätta om hur mycket du uppskattar sommaren och att kunna hänga i en park, åka bräda, grilla eller bada på din favoritklippa. Här har du dessutom ett utmärkt tillfälle att bjuda in personen till att fortsätta konversationen. Fråga vad den uppskattar med den nuvarande årstiden och snart kanske du fått en inbjudan till att följa med och åka skidor eller låna en sommarstuga.

Vad kan man kallprata om mer än väder?

Det enklaste sättet för många är att hitta saker i den fysiska miljön omkring sig. Kommentera inredning, mat, dryck, stämning eller lokalerna i befinner er i. Sedan kan ni diskutera aktuella ämnen. Vad debatteras i tidningar, vilka filmer/ böcker är populära, är det snart semestertider? Testa även att ge komplimanger utan att göra det för personligt. Exempelvis ”Vilka fina örhängen” är enkelt och utan att vara för personligt. Alla tycker om att få en snäll och ärlig komplimang. Kanske visar det sig att örhängena var inköpta i Istanbul och plötsligt pratar ni om resor.

Underlätta för andra

Folk tycker i regel att det är lättare att ta kontakt med dig om du har något specifikt på dig de kan fråga om. Ha ett par speciella örhängen, en väldigt stilig slips eller en häftig klocka. Det behöver inte vara något dyrt eller exceptionellt som en påfågelhatt. Bara det är något som sticker ut lite eller varför inte en t-shirt med ett snyggt tryck.

Bra ämnen som kan föra samtalet vidare från kallprat

Vi har två öron och en mun så ett tips är att du försöker hålla dig till att lyssna dubbelt så mycket som du pratar. De flesta personer tycker om att prata om sig själva och det som händer i deras liv och snurrar i deras huvuden. En bra lyssnare som genuint visar intresse är den bästa komplimangen en person kan få. Personen som talar att känner sig då intressant och kommer tycka att du är en bra och kul person.

När du ställer en fråga bör du låta personen få fundera på svaret. Ett klassiskt exempel är ”Vad tyckte du om filmen? … Var den bra?”. Det som precis hände var att första frågan ger ett mer genomtänkt och utvecklat svar, medan den andra frågan tar bort det och gör det till en ja eller nej fråga. Vissa tycker om  att fundera innan de svarar på en fråga. Var därför inte rädd för lite tysta pauser.

Att använda sig av ”öppna frågor” är det bästa sättet att få till en konversation. En öppen fråga inleds i regel med hur, vad, vilka tankar, berätta, vad fick dig att… och varför. Här kommer några exempel:

”Hur var din helg? … Den var … Jag och …

”Vad uppskattar du mest med den här årstiden? … hmm.. Friheten att kunna…”

”Vilka bra filmer har du sett den senaste tiden? … ”hmm, Jag såg i och för sig…”

 

Ett annat bra sätt att få samtalet vidare är att be om hjälp med ett dilemma. Det kan vara högs som lågt. Kanske funderar du på att flytta och vet inte var, eller så undrar du vilka kläder du ska ha på dig på en jobbintervju? Att be någon om tips och råd kan få den att bli engagerad och känna sig viktigt samtidigt som du visar att du har förtroende för personen. Att prata om dina dilemman kan även leda till att ni helt naturligt kommer in på andra samtalsämnen. Vem vet, helt plötsligt är det du som står där och ger råd om hur personen du eventuellt är intresserad av ska inreda sitt (kanske ditt kommande) vardagsrum.

Redan från starten av samtalet är ett standardtips att leta gemensamma intressen, mötesplatser eller drömmar ni har. Kanske funderar ni båda på att ta en kurs i matlagning eller att ta skoterkörkort? Hittar ni gemensamma nämnare flyter samtalet i regel på helt naturligt och ni känner båda att ni får ut något av det. Tränar ni på samma gym kan ni prata om den galna instruktören. Gillar ni båda cyklar kan ni beklaga er över bilister eller så kanske ni är överens om att ert favoritband gjort en riktig sellout med senaste skivan.