Välj en sida

Jag och alkohol

Så här får du ett nyktert socialt liv

Det finns många sociala event där alkoholen utgör en central del. Då kan det ibland upplevas som ett ”problem” om du själv, din dejt eller en vän inte dricker alkohol. Därför har vi tagit fram lite tips på hur du kan göra för att underlätta dessa situationer och hur du kan ladda inför en nykter utgång!

Var uppriktig mot dina vänner

Berätta för dina vänner om du planerar att ta en vit månad eller om du bestämt dig för att sluta dricka helt. Dina vänner kommer troligen fråga varför du gör det valet, men fördelen att det inte behöver bli en diskussion varje gång ni går ut eller äter middag.

Planera alkoholfria aktiviteter

Ta initiativet till vilka aktiviteter du och ditt umgänge ska göra. Hitta platser där alkoholen inte är i fokus. Boka teaterbiljetter, åk och klättra, ha en picknick, gå på bio eller ta en fika.

Kom tidigt

Vissa tycker det är kul att umgås med berusade människor medan andra känner att de inte får samma utbyte. Ett tips är att komma tidigt till fester och tillställningar. Många gånger är förfesten trevligast för det är då man verkligen kan prata och umgås. Ute på klubbarna blir det svårare med den höga musiken och så mycket folk. Häng med så länge det är kul och avrunda kvällen när du tycker att den är som bäst.

Bli proffs på goda alkoholfria drinkar

Om du har en tillställning hos dig kan du se till att ordna goda alkoholfria alternativ. Lär dig mixa egna drinkar med glass, frukt, bär och servera i fina glas. Ha alkoholfritt vin och öl. Eller varför inte göra en kul tävling om vem som kan mixa den bästa alkoholfria drinken.

Styr upp lekar och kul aktiviteter. Undvik tanken att alkohol måste finnas med i bilden för att folk ska våga bjuda på sig själva. Ha en Guitar Herotävling under festen, spela poker eller varför inte en omgång med pictionary? Det här är perfekta aktiviteter för en kul fest eller hemmakväll där det inte behövs alkohol för att det ska bli en succé! 

Ta med dina dejter till en alkoholfri arena

Sprit är vanligt förekommande inom den vuxna dejtingvärlden. Det finns många roliga och intressanta saker man kan hitta på istället. Få tips på bra dejtingplatser här. Om du föreslår att ni ska ses över en fika och personen insisterar på att ni ska ta en öl, kan det vara något som är värt att notera. Om personen dessutom blir uppenbart störd av att du inte dricker, kan du skatta dig lycklig. Du får genast reda på att du inte behöver slösa mer tid på personen.

 

Så här kan du förbereda dig för en alkoholfri utgång

Det är fredag!!! Pumpa upp musiken 20 minuter innan du går ut. Dansa! Om du går ut och dansar och inte dricker kommer du få dig ett bra träningspass utöver att du har kul! Om du gillar känslan av att vara berusad, gå då till en klubb och känn in atmosfären. Slappna av och låt dig påverkas av stämningen. Bjud på dig själv och alla kommer tro att du är full. Efter en stund kommer du kunna slappna av till den punkten att du kan uppskatta och njuta av en gammal kär miljö, nästan som om du vore berusad, fast utan att riskera att bli bakis eller få minnesluckor. Dåligt ljus, mycket folk och rökriddåer gör att folk kommer att se fantastiska ut även om du är nykter. Dessutom kan du troligen ta ett medvetet beslut om du ska gå hem med någon eller inte, och att du vet vem du vaknar upp med morgonen efter. Eller så kanske det var så att du egentligen inte gillade utelivet och att alkoholen var ett sätt att underlätta tillvaron?

 

[ssba]