Välj en sida

Relationer och dejting

Upplever du dig som blyg?

När det kommer till dejting kan du inte använda dig av något som du inte har. Om du är blyg var blyg, om du är utåtriktad var utåtriktad. Börja med att tänka efter om du faktiskt upplever din blyghet som något negativt. Att vara blyg behöver inte vara något problem. I många olika sammanhang och relationer kan en mer återhållsam personlighet vara en fördel. Blyga personer kan tillskrivas positiva egenskaper som goda lyssnare, trygga, pålitliga.

Det är få som föds som mingelproffs. För resterande är det något man lär sig. Precis som med allt annat man vill bli bra på behöver man träna. Tänk efter vilka sammanhang som gör dig blyg. Är det när du ska hålla ett tal eller en presentation? Är det i stora sällskap eller när du träffar nya människor? Försök ta reda på detta och fundera kring vad det är som gör dig blyg. Är du rädd att säga någpt dumt, att inte passa in, att inte vara rolig nog? Ofta har vi orimligt höga krav på oss själva. Utgå från dig själv snarare än att jämföra dig med andra.

Om du vill träna bort blygheten börja med att sätta upp små konkreta mål. Tex nästa gång ska jag hålla ögonkontakt under samtalet med en ny person istället för att titta på mina skor. Märker du att det funkar brukar man få en kick och så enkelt kan det vara att få en självförtroende boost.