Välj en sida

Jag och alkohol

Finns den ”perfekta” fyllan?

Tänk om det gick att dricka alkohol utan några negativa konsekvenser. Ingen bakfylla, ingen risk att göra bort sig, samtidigt som man minskar risken för att kroppen tar skada. Den perfekta fyllan helt enkelt.

De flesta som druckit vet att alkohol har många negativa effekter. Det är lätt att intala sig att alkoholproblem är något som drabbar andra. Inte en social person som bara vill ha lite skoj. Problemet är att alla kan utveckla alkoholproblem. Om du vill få koll på din alkoholkonsumtion kan det vara en bra start att göra alkoholprofilen.

Om du ändå tänker dricka kan du lika gärna dricka smartare. Det brukar sägas att den mesta njutningen kommer från de två första glasen. Anledningen är att det är de första glasen som ger mest belöning från hjärnans belöningscentrum. Därför kan det vara smart att försöka rida på den känslan och inte dricka mer. Vad som är den perfekta fyllan varierar så klart från person till person. Dels handlar det om vad man vill få ut av alkoholen, dels hur ofta man dricker, samt ens genetiska förutsättningar.

En del menar att den ”optimala” fyllan uppnås runt 0,6 promille. Sedan kan du inte dricka dig till mer njutning. Vid den berusningsgraden är även risken för skador och våld kopplat till berusning ganska liten. Om du inte känner av någon berusning vid 0,6 promille har du troligen byggt upp en förhöjd tolerans mot alkohol. Vissa har naturligt en höjd tolerans medan andra får det av att ha druckit ofta och mycket. Om du druckit mycket på sistone bör du ta en vit månad. Det brukar räcka för att minska toleransen.

Hur mycket är 0,6 promille och hur gör man för att det inte ska bli för mycket? 

Förutom mängden du dricker påverkas promillehalten bland annat av hur mycket du väger, din längd, när du senast åt, samt under hur lång tid du har druckit. För att räkna mellan tummen och pekfingret uppnår du 0,6 promille alkohol i blodet om du dricker 4 cl 40 % starksprit per 25 kg som du väger. Med andra ord uppnår en person som väger 50 kilo 0,6 promille efter två shots eller motsvarande två glas vin eller starköl. Medan en person som väger 100 kg kan dricka 4 sådana glas innan den uppnår 0,6 promille.

Ett annat sätt är att använda sig av Systembolagets gratisapp – ”Promillekollen” . Där du kan räkna fram din ungefärliga promille genom att skriva in saker som vikt, hur länge du har druckit och vad du har druckit. Promillekollen ger dig även en kurva på din berusning. Du kan alltså följa din berusningsgrad under hela kvällen.

Drick inte tills du är salongsberusad

När du dricker alkohol tar det 45 – 90 minuter innan alkoholen kommer ut i blodet. Många dricker tills de uppnått den berusning de önskar. Problemet med den metoden är att en timme senare kommer de vara långt fullare än de önskar. Planera därför i förväg hur mycket du ska dricka.

Ska du på middag, sedan möta upp några vänner på en drink och avsluta kvällen på ett hett dansgolv. Då kan det snabbt bli svårt att hålla koll på hur mycket du har fått i dig. Här är några saker som kan underlätta:

  • Se till att få i dig en ordentlig måltid.
  • Varva med alkoholfria drycker.
  • Släck törsten med vatten.
  • Undvik ”rundor” där du och dina vänner köper sprit åt varandra. Om det är svårt kan du köpa in alkoholfria drinkar när det är din tur. Eller varför inte köpa något ätbart som natchos, pommes frites, nötter eller vad som nu erbjuds.
  • Bestäm i förväg hur mycket du vill dricka.

Varför just 0,6 promille?

Alkohol frigör bland annat dopamin som gör dig pigg och ger dig en känsla av välbehag. Vid 0,6 promille har du nått toppen för hur mycket dopamin du kan släppa ut med hjälp av alkoholen. Du kan bli glad, få bättre självförtroende och slappna av utan att gå över gränsen och börja sluddra, vingla och göra saker du kommer att ångra efteråt. Efter 0,6 promille går det utför. Hjärnan utsöndrar mindre dopamin och alkoholens negativa effekter börjar ta över. Du blir känslosam och din intellektuella förmåga försämras. Efter 0,6 promille börjar utsläppet av ett ämne som heter GABA bli så stort att det blir svårare att ha koll på motoriken. GABA finns som en naturlig ”broms” i nervcellerna för att kunna reglera informationen som skickas ut i kroppen. Problemet med för stora mängder GABA är att det blir svårare för dig att kommunicera med din kropp och hjärnan funkar sämre. Det är därför man börjar se suddigt, hör sämre och börjar vingla. Medan dopamin avtar vid 0.6 promille får du bara mer och mer utsläpp av GABA desto mer du dricker. Det gör att du utsätter dig själv för risker och gör det svårare att exempelvis få på en kondom.

[ssba]