Välj en sida

Relationer och dejting

Skål för traditionerna!

Högtider som midsommar, nyår, jul, påsk, Valborg och andra helger har ofta en stark koppling till alkohol. Då umgås vi med släkt och vänner och ofta finns förväntningar om alkohol och snaps som en viktig del i firandet.

 

Det finns också många traditioner och högtidsdagar som inbegriper alkohol. När någon gifter sig förväntas gästerna bli bjudna på alkohol och till traditionen hör att utbringa brudparets skål. I samband med studentfirande finns champagnefrukost och alkohol finns med i många studentikosa traditioner .

Även sommar och semester är en tid då många dricker mer alkohol än annars. Alkoholkonsumtionen ökar också under sommaren. Det märks inte minst på att antalet personer som söker hjälp för alkoholproblem ökar efter sommaren. Utlandsresor har ett symboliskt värde med avkoppling och det hänger ihop med att konsumera större mängder av alkohol.

Under vissa högtider som exempelvis julen finns ett större fokus på närvarande barn. Många barn upplever det som otäckt när vuxna i deras närhet genomgår en personlighetsförändring. Ibland kan det räcka med att någon blir lite mer utåtriktad och högljudd än vanligt för att ett barn skall reagera. Om en tystlåten och distanserad vuxen plötsligt blir kärleksfull och kramig, kan detta också upplevas som skrämmande. Det är viktigt att det finns vuxna för barnen att ty sig till som inte har druckit alkohol.

Alkoholen har ibland smugit sig in i mycket av vårt firande som ett nödvändigt inslag. Är alkohol alltid ett viktigt inslag i olika firanden?

Ibland kan ett väldigt egocentriskt försvar uppstå när det gäller alkohol, där personer försvarar sitt drickande på ett närapå rabiat sätt.

Tips!

Prata igenom innan hur ni vill förhålla er tillsammans med dem som ni skall fira en högtid tillsammans med.

Diskutera om det är möjligt att ha exempelvis en vit jul när barn finns med i firandet.

Lägg upp en plan inför semestern om hur stor plats alkoholen får ta.

Ingrip om det uppstår situationer som kan uppfattas som otäckt för barn. Våga agera och ta ditt ansvar som vuxen även om det gör att du blir kritiserad av släkt eller vänner.