Välj en sida

Relationer och dejting

When you drink and try

Vissa tycker att det är lättare att flirta under alkoholpåverkan. De känner sig snyggare och upplever andra som mer attraktiva efter några öl. Andra uppger att alkohol kan spela en roll för att de ska våga ha sex eller prova nya sexuella praktiker. Samtidigt kan alkohol ha en negativ inverkan vad gäller oönskade sexuella inviter och kontakter.

Vissa upplever att de blir mindre ansvarig för sina egna handlingar när de är fulla. De blir kort sagt lättare att göra det man vill men annars inte vågar. Blyghet och oro inför att ta första steget till en kontakt minskar och många vågar spela ut sina impulser och följa sin inre drift i högre grad. En del anser också att alkohol ger en möjlighet att ta en paus från förväntningar och restriktioner. Vilket gör att de vågar bejaka och ta vara på sin sexualitet.

När du tar en drink med dina vänner är det sällan ett problem, men om du vill göra ett bra intryck på någon du tycker om kan det ställa till det. Redan efter ett glas eller två börjar du missa små men ack så viktiga signaler. Din reaktion på de subtila signalerna i kroppsspråket och tonläge kan vara avgörande för om ni kommer få till det eller inte. Testa att inte dricka nästa gång du är ute och lägg märke till hur mycket lättare det är att lyssna och tolka signaler du får från omgivningen.

Tyvärr påverkar alkoholen även omdömet. En trevlig kväll ute med vännerna kan förvandlas till något helt annat med för mycket alkohol i ekvationen. Dumma beslut kan lätt skapa ångestfyllda situationer som senare ångras. Det blir svårare att tänka på konsekvenser vilket leder till att många tar onödiga risker. Inte minst när det kommer till att skydda sig vid sex med sina partners eller att sätta upp gränser för vad man tycker är okej.

När stödhjulen försvinner måste vi lära oss att gå

Många har lärt sig att det är genom alkohol som vi socialiserar med andra. Därför kan det vara lite läskigt om man ska vara social utan alkoholen att luta sig mot. Dessutom upplever många att det blir svårare att ta emot en diss av någon man är intresserad av när man är nykter.

Studier visar att folk både känner sig mer sociala och uppfattas av omgivningen som mer sociala när de dricker alkohol, till skillnad från när de är nyktra. Samtidigt visar det sig att det räcker med att personen tror att den dricker alkohol för att få samma effekt. Om en alkoholfri drink med vodkaessens kan göra oss lika sociala som en drink med alkohol, borde det betyda att det inte är alkoholen i sig som är det magiska smörjmedlet. Utan det är något som finns inom oss själva. Alkoholen blir lite som elefanten Dumbos ”magiska” fjäder. En fjäder som gör att han kan flyga med sina stora öron. I själva verket är det inte en magisk fjäder men det funkar eftersom han tror på det. Riktigt mod och ett hälsosamt beslut är därför att ta en kaffe på krogen. Utmana dig själv och med lite övning kommer du få bättre självförtroende och kommer troligen lyckas bättre i ditt sociala liv och med dejtingen.