Välj en sida

Sex

Samtycke är mer än ord

Ofta när vi har sex med en eller flera personer är samtycke något som vi kommunicerar med annat än ord. Den kommunikationen kan vara exempelvis genom blickar, kroppsspråk eller stönanden. Ibland kan det kännas svårt att sätta ord på vad det är som gör att vi vet att den eller de andra vill ha sex med oss. Samtidigt är samtycke en oundviklig del för att vi ska kunna ha sex som är ok för samtliga parter. Det är ditt ansvar att se till att du vet att personen eller personerna som du har sex med vill ha sex med dig.

Precis som samtycke kan förmedlas på andra sätt än att säga ja så kan ett nej innebära att exempelvis inte riktigt svara på smekningar eller kyssar eller att bli tyst. Om du märker att det ordlösa kommunikationen om samtycke inte fungerar så är ett väldigt enkelt sätt att undersöka om du har samtycke att fråga rakt ut, att gå över till ord istället. Även där så kan ett nej uttryckas i andra ord än just nej.

I de allra flesta fall så vet vi, men ibland kan vi känna oss tveksamma på vad personen vill. Sex kan innebära många olika saker, allt från smek- och gnidsex till oralsex eller penetrerande sex. Undersök vad din eller dina partners vill och känner du dig fortfarande osäker så avvakta tills du vet, då ökar chanserna att sex känns bra under, före och efter. Om personen eller personerna vill ha sex med dig så kommer antagligen nya chanser.

[ssba]