Välj en sida

Jag och alkohol

Hur mycket kan vi skylla på fyllan?

Till skillnad från många andra droger ser vi sällan ner på personer som dricker. I alla fall så länge vi kan behärska oss någorlunda och inte sitter med en öl på en parkbänk mitt i veckan eller kommer berusade till jobbet. Men var går egentligen gränsen för vad som är okej att göra på fyllan?

Alkohol ses ofta som något festligt, roligt och något som gör livet lite mer spännande. Det finns de som gillar känslan av att jaga den där fyllan som får en att släppa hämningarna och göra saker man inte annars vågar. Det är som att detta magiska elixir ursäktar vårt beteende. Under några timmar kan vi kan göra det vi vill och känner för. Sedan kan vi med ett leende tänka tillbaka på alla de tillfällen som vi gjort dumma och konstiga saker som vi aldrig hade gjort nyktra. Om vi vill kan vi till och med tävla med våra vänner om vem som har den värsta baksmällan.

Alkoholen är laglig och socialt accepterad i Sverige. De flesta vet att det är farligt att dricka för mycket och att det kan leda till att vi gör bort oss. Vi blir dessutom snabbt påminda om detta när vi ligger i sängen med en baksmälla och ser ett klipp eller en bild på Facebook som vi helst önskar inte existerade. Men inget av detta hindrar oss från att göra det igen. För det är ju helt okej. Vi kan bara skylla på att vi var så himla fulla och sedan är det ingen som kommer hålla det emot oss mer. Snart är det fredag igen och nya tag!

Alkoholen har samtidigt sina begränsningar. Det finns en gräns för vad som är ett pinsamt snedsteg som kan skrattas bort och vad som får mer långtgående konsekvenser. Gränsen mellan vad alkoholen ursäktar eller inte avgörs dels av lagen men även ens omgivning. Det finns extremt tragiska situationer där någon sätter sig berusad i en bil och kör ihjäl sig själv eller någon annan. Eller när någon tafsar, slåss och säger högst olämpliga saker. Leder agerandet juridiska konsekvenser där alkoholen i lagens mening inte ses som en ursäkt. Är någon å andra sidan otrogen eller sviker en vän, vilket inte är ett brott, kan det istället leda till sociala sanktioner. Exempelvis att relationen tar slut eller att personen förlorar en vänskap. När det inte handlar om ett lagbrott finns det samtidigt en gråzon för var gränsen går. Tycker ens partner(s) att otrohet på fyllan är något som händer och kan förlåtas, kan alkoholen i vissa fall fungera som förklarlig ursäkt.

Alkoholen kan även användas som ursäkt inför sig själv till varför man väljer att inte berätta för något om man har gjort något dumt. I exemplet med otroheten kan förnekandet få negativa konsekvenser om man exempelvis har slarvat med att använda kondom. Med lite otur kan det leda till att man får en könssjukdom. Vågar man inte gå och testa sig för att man är orolig för att bli avslöjad, riskerar man i sin tur att överföra könssjukdomen till sin(a) partner(s).

Att dricka ansvarsfullt handlar med andra ord inte bara om hur det kan påverka en själv. När vi dricker påverkar vi även vår omgivning och dem vi bryr oss om. Över 70 procent av alla som hamnar på akuten i samband med våld är påverkade av alkohol. När det kommer till våld i nära relationer finns det alkohol med i bilden i över 50 procent av fallen. Fundera på vilka konsekvenser som drickandet medför för dig och dem i din omgivning om du bestämmer dig för att dricka. Alkoholen kan påverka ditt beteende och hur du uppfattar saker. Men det gör det inte automatiskt till en legitim ursäkt.

Några saker att fundera på

Om du planerar att dricka dig berusad kan det vara bra att fråga dig själv vad du tycker är okej att göra på fyllan. Fundera kring dina gränser. Vad tycker du det är acceptabelt att dina vänner gör när de är fulla, och vad tycker de är acceptabelt att du gör när du är full? En annan viktig fråga kan vara varför just du väljer att dricka?

Lär dig dricka smartare eller läs om konsten att säga nej!

 

[ssba]