Välj en sida

Sex

Kondom

Att använda kondom är ett effektivt sätt att minska risken för överföring av hiv och många andra könssjukdomar. Kondomen ger dig frihet att ha skönt sex med vem du vill, oavsett om du lever med hiv eller inte.

Ibland väljer vi av olika anledningar bort kondom. En del väljer att inte använda kondom i en relation och andra tycker att det blir ett avbrott i en het situation. Samtidigt är kondom ett bra sätt att visa att man tar hand om sig själv och bryr sig om de man har sex med. Vad tycker du själv är bra med att använda kondom?

Kondomer finns i olika storlekar, passformer, smaker och material. Pröva dig fram till vilken som är skönast och bäst för dig och de du har sex med! Längre ned på sidan finns en storleksguide utifrån vilken omkrets penis har. En kondom som sitter bra är skönare att ha sex med.

För att göra analsex skönare är glidmedel ett måste! Men det kan även användas vid andra typer av sex och silikonglid fungerar utmärkt som massageolja. Tänk på att bara använda vatten- eller silikonbaserat glid tillsammans med kondom.

Kondomer är inte bara för penisar utan passar även på många leksaker. Kom ihåg att byta kondom om ni är flera som blir påsatta av samma penis eller dildo.

Vill du göra kondomanvändandet extra sexigt? Prova att sätta kondomen mot ollonet och rulla ner kondomen över penisskaftet med hjälp av munnen… Var tror du att du kommer att ha sex nästa gång? Ha kondomer och glid lätt tillgängligt: kanske bredvid sängen, i kökslådan eller i gymväskan.

Penisar och kondomer kommer i olika former och storlekar. För att kondomen ska kännas bra och sitta säkert är det viktigt att den har en storlek och passform som passar för den som ska använda den. Hitta en kondom som passar din favoritpenis!

Mediumstora kondomer passar de flesta. Kondomen är som sagt töjbar och längre än genomsnittspenis. Kom ihåg att alltid rulla ut hela kondomen, den får gärna sitta lite skrynkligt på penis. Välj en lite mindre kondom om du har en mindre penis. Om kondomen känns för stor kan du prova att använda penisring för att hålla den på plats eller prova att dra ned kondomen över både penis och pungen. Om du har en tjockare penis; välj en lite större kondom. Sitter kondomen lite trångt och du inte har en lite större kondom tillgänglig kan du försöka sätta en liten klick glidmedel på ollonet så brukar det gå lättare.

En del kondomer är profilerade för att passa penis form, till exempel med extra stor plats för ollonet. Det finns också kondomer som är formade för att klämma åt på något särskilt ställe.

Sexbutiker och kondomerior brukar ha ett större urval än de vanliga inköpsställena. Leta runt i affärer eller på internet och prova dig gärna fram till vilken sort som är skönast och bäst för dig och de du har sex med. Förhoppningsvis har du det skönt på vägen! Femidom är praktiskt om man vill ha penetrerande sex med en skapad kuk. Vissa typer av kuk-plastik ger en lite mindre kuk som det kan vara knepigt att hitta en passande kondom till, då är femidomen en bra idé!

När du ska rulla på kondomen så håll toppen mellan fingrarna och tryck ut luften så att ingen luft hamnar innanför kondomen. Dra tillbaka förhuden, om du eller personen du har sex med har någon. Rulla ut kondomen över penis, om den är längre än kuken gör det inget om kondomen veckar sig lite. Ibland kan det vara skönt med en klick glid på ollonet innan kondomen rullas på.

Prova att rulla på en kondom själv några gånger så går det lättare när det väl gäller.

Vill du ha gratis kondomer i alla storlekar och former eller få svar på andra frågor om sex kan du höra av dig till sexperterna via Facebook

[ssba]