Välj en sida

Alkoholkonsumtion

Hur du får mer njutning och livskvalité med ett glas mindre!

Att gå ut och vara social är för en del förknippat med att dricka. Även om det är ovanligt att dricka för att skada sig själv kan socialt drickande bli problematiskt om det blir för ofta och för mycket. Det är inte ovanligt att många dricker mycket under perioder så som sommaren, semestern eller att det rent allmänt blir mycket fest. Därför kan det vara bra fundera på vad drickandet tillför och vilka fördelar det kan finnas med att dricka lite mindre. Det kan vara bra att ha i åtanke att de första två drinkarna ger mest välbehagskänsla och leder sälla till några problem.

Här är sju fördelar med att dricka ett glas mindre

Du blir piggare och orkar mer – Även dagen efter att vi har druckit så påverkar alkoholen våra prestationer. En viktig anledning är att alkoholen försämrar sömnen. Genom att dricka mindre helst ett par timmar innan du ska sova, hinner alkoholen gå ur kroppen och du kommer att kunna sova bättre. Läs mer här om alkohol och sömn.

Det är lättare att hålla vikten – Förutom att alkoholen i sig är väldigt energirik så stimulerar den aptiten. Ofta får vi ett sug efter mat med mycket fett och socker som vi gärna ger efter för. Alkoholen försämrar dessutom förbränningen eftersom kroppen prioriterar att förbränna alkoholen.

Du minskar risken för olyckor och våld – 70 procent av männen som misshandlar någon gör det när de är berusade. Av de män som blir misshandlade är 50 procent berusade. Samma siffra för kvinnor är 36 procent som misshandlat, respektive 19 procent av de som blivit misshandlade. Alkoholen ligger även bakom en tredjedel av alla dödsolyckor och nästan hälften av alla drunkningsolyckor. Att dricka mindre kan bokstavligen rädda livet på dig och din omgivning.

Du får bättre sexliv – Visserligen blir vissa kåta av några glas men ju fullare du blir desto sämre blir prestationen. Alkoholen påverkar även omdömet och det är inte ovanligt att personer har sex som de inte önskar och senare ångrar att de inte skyddade sig. Eftersom alkoholen har en bedövande effekt blir de erogena zonerna mindre känsliga och många upplever att det blir svårare att få orgasmer.

Mindre konflikter och bättre relationer – Att lösa konflikter kräver mycket av vår hjärnkapacitet för att kunna hantera allt som händer. Eftersom alkoholen bedövar hjärnan kommer den inte fungera så bra som den skulle behöva under en konflikt. Är vi för berusade försämras vår förmåga att lyssna och känna in andra. Det gör att slår vi av hörseln och istället grälar för vår egen sak. Det blir lite som att prata med en vägg som skäller. Vi har även en tendens att bli överkänsliga när vi är fulla. Det betyder att många blir mer misstänksamma och svartsjuka av alkoholen.

Mindre stress, oro och ångest – Alkoholen kan utgöra en bidragande faktor till ökad stress och till och med leda till depression. Läs mer om alkohol och stress eller alkohol och depression.

Det minskar rök- och snussuget – Har du funderat på att det är många som aldrig skulle ta fram en cigg på jobbet men som alltid feströker? Intressant nog inte bara en slump eller en social grej. Forskarna har funnit att nikotin och alkohol påverkar samma belöningssystem och triggar på så sätt igång suget. Alkoholen ökar suget efter nikotin och nikotin ökar suget efter alkohol. I experiment har det visat sig att råttor som har nikotin i kroppen föredrar att dricka alkohol framför vatten. Ett tydligt tecken är att nio av tio personer som är beroende av alkohol även röker. Personer som röker har även större risk för att få återfall. Om du försöker dra ner på din alkoholkonsumtion är det därför en bra idé att även sluta röka.

[ssba]