Välj en sida

Alkoholfakta

Bästa bakis-strategierna

Blev det lite för mycket av det goda igår? Tyvärr finns det inget lyckopiller som på ett effektivt sätt tar bort bakfyllan med en gång. Det bästa sättet är helt enkelt att försöka undvika att bli bakis från början. Hur som haver kommer det inte att hjälpa dig som redan läser det här med bakisångest och/eller huvudvärk. Vad är det då som gör att du mår som du gör och vad kan du göra åt det?

Alkohol är ett nervgift som påverkar hela kroppen (Ja, 90% av alla svenskar över 18 år dricker frivilligt gift). Illamåendet och huvudvärken beror dels på att kroppen är uttorkad, dels på att alkoholen lämnar giftiga restprodukter som det tar ett tag för kroppen att bryta ner. Här har du några knep för att påskynda processen och lindra besvären:

  1. Drick fruktjuice. Frukt innehåller fruktos som hjälper kroppen att bryta ner alkoholen samtidigt som du fyller på med glykogen i blodet. Alkoholen omvandlar kroppens glykogen till glukos och gör så att det försvinner ut ur kroppen med urinen. Brist på glukos är en av anledningarna till att vi mår illa och känner oss svaga. Drick därför ett stort glas apelsin- eller tomatjuice så hjälper du förbränningen och får snabbare tillbaka humöret och styrkan.
  2. Ät honung. Honung innehåller en massa antioxidanter och har en förmåga att neutralisera flera av de giftiga biprodukterna som alkoholen skapar i kroppen. En av dessa biprodukter är acetaldehyd, vilken gör att vi blir illamående. Honungens naturliga fruktos påskyndar även alkoholens nedbrytning precis som fruktjuice.
  3. Huvudvärkstabletter. Är det riktigt illa kan du alltid vända dig till några av de receptfria huvudvärkstabletterna. Det här kommer inte att påskynda processen men det kan lindra symptomen.
  4. Drick buljong. Har du dålig aptit kan det vara bra att få i sig lite soppa med buljong. Det är ett enkelt och gott sätt att få i sig vätska, salt och kalium. Kalium har många egenskaper och är bra för musklerna, nerverna, vattenbalansen, syra/basbalansen och blodtrycket. Banan är ett annat bra sätt att få i sig kalium samtidigt som det är snällt mot en orolig mage.
  5. Drick en massa vatten! Alkoholen är vätskedrivande vilket gör att kroppen blir uttorkad. Vätskebrist gör att du får huvudvärk och är ofta den vanligaste orsaken till bakishuvudvärk.
  6. Sov! Om du är ledig och har möjlighet att sova bort dagen eller lägga dig tidigt så gör det. Alkohol tär på kroppen så var snäll mot dig själv och låt kroppen få ordentligt med vila.
  7. B-vitamin. Kroppen kommer ha ett sug efter B-vitamin när du är bakis. Se till att ha yoghurt, frukt och/eller mörkt bröd hemma.
  8. Ät mat. Det är inte alltid lätt att få i sig mat när man inte mår så bra. Om det går bör du försöka få i dig mat så kroppen får energi och näring. Det tar mycket på krafterna att bryta ner alkohol och restprodukterna som bildas

Se till att ha lite bra grejer hemma från listan här ovan så får du bättre effekt än med klassikern – pizza och cola.

[ssba]