Välj en sida

Relationer och dejting

När någon inte dricker

Det är fredag och jobbveckan är slut. Vännerna möts upp för att fira med några glas vin. Det blir lättare att prata, folk släpper på hämningar, blir mindre korrekta, bjuder på sig själva och nu är det är dags att ha kul. Om så bara för några timmar blir livet lite mer extraordinärt. Människor och omgivningen blir vackrare och det känns som att ingenting är omöjligt. Du blir snyggare och känner dig på topp. Konversationerna flödar om livet, dejterna, sex, och det snackas skit. Allt är som det ska. Ni har en så härlig gemenskap, dricker gott vin och det hela känns lite lyxigt.

Sedan finns det en i gänget som sippar på mineralvatten… Varför sippar hen på Loka?! Nu blev det lite olustigt. Klart hen får dricka alkoholfritt, men varför? Vem vill inte må så här och ha kul? Varför måste vissa vara sånna tråkmånsar och inte bjuda på sig själva och släppa loss?

Här kommer den intressanta frågan. Varför blev det precis lite obekvämt? En person i gänget väljer att inte dricka. Plötsligt påverkar det hela gruppen. Kan det vara så att den fantastiska bilden vi målar upp är något förskönande? Kanske upplevs situationen, sett utifrån, inte alltid lika som lika vacker efter några glas för mycket? Eller är det bara så att vi inte vill att någon ska vara nykter och kunna återberätta allt som faktiskt hände som man annars kan skylla på att man inte kommer ihåg..?

Utmana dig själv – testa att gå ut utan att dricka

Närmare 90 procent av Sveriges vuxna befolkning konsumerar alkohol. Personer som av olika anledningar inte dricker upplever ofta att de måste ”komma ut” som nykterister när träffar nytt folk. Lite som heteronormen, där personer blir ifrågasatta på grund av sin sexualitet, sitt könsuttryck eller sin könsidentitet. Men få ifrågasätter en heterosexuell cis-person som lever monogamt. På samma sätt är det få som ifrågasätter någon som dricker ”måttligt”.

Om du aldrig brukar stå över alkoholen i sociala situationer utan en ”legitim ursäkt”, kan det vara en intressant utmaning att testa hur det känns. Vem vet, kanske tycker du om det. Om inte så får du förhoppningsvis en lärorik och intressant upplevelse. Kanske blir du också mer medveten om att inte ta alkoholnormen för given, att alla förväntas dricka alkohol i sociala sammanhang.