Välj en sida

Alkoholfakta

Alkohol och stress

Brukar du instinktivt hälla upp ett glas vin efter en stressig dag på jobbet? Ta dig då en funderare kring om det är en vana som du vill ha.

Alkoholen kan ha en lindrande och avslappnande effekt till en början. Det beror på att alkoholen har en tillfälligt ångestdämpande effekt och får musklerna att slappna av. När det händer saker som är psykiskt jobbiga eller om det har varit stressigt under en längre period, leder det till att vissa dricker dricker mer alkohol. Om alkoholen blir en långvarig strategi för att hantera stress ökar det risken för att utveckla ångest och depression. Något som kan gör stressen svårare att hantera. (Läs mer om ångest och depression här).

Att hantera stress med alkohol är ett sätt att fly från de verkliga problemen. Därför är det viktigt att se om du kan påverka källan till stressen. Dela med dig av dina känslor till någon du känner förtroende för. Det kan vara en vän, partner(s), din chef eller någon inom sjukvården. Det är i regel lättare att hitta lösningar tillsammans med andra. Ofta är det allt som behövs för att du ska må bättre.

Stress och sömn går i regel hand i hand. Sömnen är en av kroppens viktigaste redskap för att kunna hantera stress. Sover du tillräckligt klarar du långt mer stress än om du slarvar med din sömn. Se därför sömnen som en viktig investering. De timmar du vinner på att sova mindre förlorad du i ökad ohälsa och sämre prestationer.

Enkelt sammanfattat ger alkoholen dig ett tillfälligt lugn som inger en falsk upplevelse av minskad stress. Försök därför hitta en mer långvarig lösning och mer hälsosamma metoder för att hantera stressen.

Tips på sätt att slappna av utan alkohol 

  • Träna – Det finns få saker som så effektivt kan minska stresshormoner som träning. Se till att hitta något som du tycker är kul. Det finns en mängd olika aktiviteter att ägna sig åt som kombinerar nytta och nöje. Har du testat klättring, dans eller att göra dig av med dina frustrationer under ett hårt boxningspass? Hitta din passion så kommer du inte behöva släpa dig till gymmet mer, om det är något du hatar.
  • Sov ut – Människor behöver i snitt mellan 7-9 timmar sömn per natt. Se till att göra detta till en vana. Kroppen behöver god och regelbunden sömn för att kunna återhämta sig ordentligt. Observera att alkoholen stör sömnen och är därför inte ett bra sömnmedel.
  • Ha sex – Sex har visat sig vara ett väldigt effektivt sätt att minska stresshormoner på, samtidigt som det tillför massa må bra hormoner som lämnar dig i ett lugn.
  • Varma bad – Tänd några ljus, ta djupa andetag och låt värmen släppa på spänningarna du har i kroppen.
  • Minska nikotin – Nikotin är ett stimulerande ämne precis som koffein. Därför kan det vara svårare för rökare och snusare att somna.
  • Massage – Har du ingen som kan massera dig kan du alltid massera dig själv. Läs mer om självmassage
[ssba]