Välj en sida

Relationer och dejting

Alkohol och relationer

Hör alkohol och romantik ihop? Som en isbrytare på första dejten kan ett glas vin göra succé. Men när det kommer till relationer och konflikter kan alkoholen ibland ställa till det.

Under en romantisk middag kan lite alkohol göra att du slappnar av och känner dig snyggare och sexigare. Kanske upplever du även att din dejt blir mer attraktiv. På samma sätt kan alkoholen höja stämningen under fredagsmyset eller en middag med din(a) sambo(s). Lite alkohol kan även sänka trösklarna för att prata om saker som kan vara viktiga i en relation. Vissa går runt och grubblar över problem istället för att dela med sig till sin(a) partner(s). I sådana här fall kan alkoholens hämningsdämpande effekt låsa upp blockeringar och underlätta för kommunikationen.

Nackdelen är att alkoholen även kan ställa till det. Precis som att alkoholen kan underlätta för vissa när de försöker träffa ny partner, är den även effektiv på att förstöra relationer. Därför är det viktigt att fråga sig vilken betydelse alkoholen har i förhållandet. Om alkoholen har blivit en central del i umgänget med din(a) partner(s) för att ni anser att alkoholen är ett enkelt sätt att umgås, är det viktigt att se över om det verkligen är så ni vill ha det. Se över hur ni kan göra för att umgås utan alkohol. Särskilt viktigt är det om ni har olösta konflikter inom förhållandet. Studier visar att alkohol gör oss mer aggressiva, intoleranta och envisa för vår egen sak. Vi blir alltså sämre på att känna in vår(a) partner(s) och tycker att vi har rätt och de har fel. Alkohol är med andra ord inte en bra konfliktlösare.

Att lösa konflikter kräver mycket av vår hjärnkapacitet för att kunna hantera allt som händer. Eftersom alkoholen bedövar hjärnan kommer den inte fungera så bra som den skulle behöva under en konflikt. Är vi för berusade försämras vår förmåga att lyssna och känna in andra. Det gör att vi slår av hörseln och grälar för vår egen sak. Det blir lite som att prata med en vägg som skäller. Vi har även en tendens att bli överkänsliga när vi är fulla. Det betyder att många blir mer misstänksamma och svartsjuka av alkoholen.

Ofta är det den ena personen i en relation som börjar dricka så pass mycket att det uppstår olika problem. Alkohol är många gånger farligare för relationer än vad vi förstår. Det handlar om middagar och promenader som inte blir av, sociala tillställningar som uteblir och konflikter som tenderar att urarta. Sådana mönster kan lätt bli destruktiva och behöver en omedelbar förändring.

Läs mer här om vart ni kan vända er för att få stöd med era relationer och var ni kan få hjälp om det förekommer våld eller missbruk i relationen.