Välj en sida

Alkoholfakta

Vad gör alkoholen?

Alkoholen har sedan länge varit en del av den svenska kulturen. Intressant nog är det många människor som inte inser att alkohol är en drog. Hade någon uppfunnit alkoholen idag hade den med största sannolikhet varit olagligt i Sverige. Det är framför allt alkoholens kulturella betydelse som gör att den inte är förbjuden.

Alkohol är en drog med många egenskaper. Vissa associerar alkohol med något som ger lust och njutning. Den ses som en självklarhet i mångas vardag och är direkt kopplat till fest, nöjen, raggning och sex. För andra är det associerat med bråk och missbruk. Alkohol är ett nervgift som framför allt har en dämpande och sömnframkallande effekt. Men de flesta vet att alkoholen verkar ha fler egenskaper än så. Många känner sig pigga, sociala och mer modiga. Vissa blir glada medan andra blir ledsna eller aggressiva. Sedan finns det många som blir upphetsade och kåta, samtidigt som andra blir impotenta. (Läs mer om alkohol och sex här.)

Vilken effekt en person får av alkohol varierar dessutom från gång till gång. Förutom de rent biologiska effekterna påverkas berusningen av saker som var vi befinner oss, sinnesstämningen, samt varför vi dricker. En viktig förklaring till detta är att vi påverkas av våra förväntningar. Våra förväntningar kan göra att vi bli pigga och glada, att vi tillfälligt lindrar ångest eller att alkoholen fungerar som ett sömnmedel. Effekten av våra förväntningar är så kraftfull att personer som tror att de har druckit alkohol beter sig som om de vore fulla. Trots att de egentligen är helt nyktra och bara har druckit alkoholfria drinkar med en tro om att de innehöll alkohol.

Även om många upplever att alkoholen har positiva egenskaper, går det inte att blunda för att det orsakar en hel del skador och problem. Alkoholen kan skada såväl våra relationer som hjärnan och kroppen. Den berusande effekten påverkar vårt omdöme och våra känslor vilket leder till att vissa gör saker de aldrig skulle om de var nyktra. I värsta fall leder det till olyckor, våld och försummande av relationer. Alkoholen påverkar med andra ord inte bara den som dricker utan i allra högsta grad även personer i dess omgivning. Förutom de mer akuta effekterna av alkoholen är alkohol beroendeframkallande vilket gör att många inte kan kontrollera sitt drickande.

Det går inte att säga hur mycket alkohol kroppen kan hantera. Var därför försiktig med alkohol eftersom det inte finns något helt riskfritt alkoholdrickande. Läs om strategier för att inte bli för berusad.

 

[ssba]