Välj en sida

Relationer och dejting

Vett och etikett vid dejting

Vem döpte morgonens promenad hem efter en mysig natt med Mr Right eller Mrs Right Now till The Walk of Shame? Det är inget skamfullt alls! Oavsett om du vaknar med Mr Right eller Mrs Right Now finns det en det saker som kan vara bra att tänka på.

Att vakna upp med en ny person bredvid sig kan både vara helt underbart och lite av en plåga. De flesta har strategier för hur man försöker sig på en fortsättning eller motsatsen; få ut personen ur sovrummet så fort som möjligt. Oavsett känslan i kroppen morgonen efter så kan du göra det snyggt, eller så kan du göra det mindre snyggt. Vi uppmuntrar så klart alla att sköta saker snyggt. Världen är liten och vi har allt att tjäna på att vara en bra person …

Gos efter sex frågetecken eller utropstecken.

Vissa vill gosa även efter det tillfälligaste av sexet medan andra spar goset till den stora kärleken. Det gör att närvaro av gos första natten inte är någon tydlig signal på intresse. Går personen direkt efter sex så är signalen ganska tydlig, inte minst om klockan är 04 och snön viner ute. Eller så blev det inget sex … Att inte släppa till första natten behöver absolut inte vara en diss. Vissa ligger första natten, andra gör det inte. Svårare än så är det inte.

Bjuda på frukost eller inte?

Att bjuda på frukost morgonen efter är kanske ett enkelt sätt att förlänga träffen men det kan också vara en civiliserad avrundning på en fin natt. Tackar hen ja är det ofta ett litet steg I positiv riktning. Tackar hen ja och sen aldrig hör av sig igen var hen en snåljåp som du klarar dig utan.

Våga fråga.

Här kommer en klyscha, för att hitta kärlek så måste man våga få ett nej. Vill du träffa personen, säg det. Gå inte som katt kring het gröt och lajka saker på Facebook eller skämta bort saker. Sen kan man ju alltid vara generös med komplimanger, dels för att det är fint att få men också för att se hur komplimangerna landar. Tänk på hur du vill att folk beter sig mot dig. Utgå från det. Kom bara ihåg att det är ingen tävling om vem som dumpar vem först, känn in stämningen och ta det därifrån.

Om du eller han redan har en partner …

Du vaknar och ser plötsligt personens bröllopsbild på nattduksbordet. Då kan det vara värt att kolla läget, kanske har de en öppen relation eller är poly vilket funkar bra med hur du ser på din framtid. Känner du att monogami är din grej är det kanske dags att gå hem alternativt be den att gå. Gör inte det till mer drama än så. Har du en eller flera partners sedan tidigare brukar det vara ett bra samtalsämne redan innan morgonen efter.

Konsten att säga nej utan att vara otrevlig.

Det går att tacka nej till en dejt eller göra slut utan att vara otrevlig. Det gäller oavsett om du får ett ”läget” på Scruff eller om ni faktiskt är ihop.

  • Svara alltid, om någon tycker du är het, tacka för komplimangen och avrunda därifrån. Hur mycket kostar det dig egentligen att vara lite artig?
  • Säg inte ”vi hörs” om du inte menar det.
  • Undvik ”det är lite dålig tajming just nu” eller andra ursäkter, då håller du bara personen på sträckbänken. Var rak och tacka nej. De flesta tycker bättre om ett nej än ett utdraget kanske.

Vem ska höra av sig först?

Om någon addar dig Facebook efter dejten på så ligger det på dig att höra av dig först. Sen är ju grejen med att höra av sig varannan gång lite fånig, har ni en bra kemi så kommer ingen komma ihåg vem som hörde av sig sist. Att höra av sig blir en självklarhet och den brukar infinna sig när det känns rätt. Oj, ville vi inte samm a sak? Ibland vill man inte samma saker, trots att man kanske faktiskt gillar varandra. Den ena gick hem med Mr Right och den andra med Mrs Right Now. Tråkigt när det händer och svårt att förebygga det. Det är ju inte så att man alltid vet förrän morgonen efter.

Ett nej är ett nej

Säger personen att den inte vill ses igen så respektera det. Att tjata sig till en till träff till skapar bara dålig stämning och kan i sämsta fall leda till att personen tackar ja bara för att den känner att den inte kommer ur situationen.

Kom ihåg att ett ”Jag har lite mycket just nu men möjligen om ett par veckor” kan faktiskt vara ett nej, fast med en ambition att vara snäll. Slösa ingen tid på personer som faktiskt inte vill ses. Sen gäller det ju att kunna ta ett nej på ett bra sätt. Självklart kan ett nej från drömpartnen vara hjärtskärande, eller framkalla ilska för den delen. Det är en balansgång mellan att prata från hjärtat och dela med sig lite för mycket i sådana lägen; att markera sina gränser och inte skapa onödigt drama. Det finns så klart inga råd att ge förutom att tänka genom vad som hänt och gör det som känns bäst för dig.

Kondom även morgonen efter.

Det händer att vi är duktiga på att använda kondom när vi har sex hemma efter att varit ute, och att vi är mindre duktiga på att använda kondom morgonen efter. Varför det kan vara så vet vi inte, men oavsett är kondomen lika viktig vid andra som vid första knullet. Fel storlek på kondomen första vändan? En anledning att prova en annan storlek!

Till slut …

Var snälla mot varandra i dejting-svängen. Det handlar inte om att stärka sitt ego genom att vara otrevlig. Genom rak kommunikation får vi tillsammans roligare och bättre dejting. Och mindre anledning att gömma oss bakom ost disken för att vi ser någon som vi dejtat men som det inte slutade så bra med. Lycka till!

[ssba]