Välj en sida

Relationer och dejting

Du gör som andra och andra gör som du!

Det finns ett ordspråk som säger att du blir som du umgås. Om vi vänder på meningen betyder det att personer som umgås med dig, blir som du. Något som forskarna nu kan bekräfta när det kommer till alkoholvanor.

Studier visar att nykterhet smittar av sig precis som glädje. Personer som umgås i kretsar där det dricks mycket, dricker själva mer. På samma sätt dricker folk mindre ju fler nykterister som finns i umgängeskretsen. Det kan vara intressant att nämna att personer som avstår av anledningar som att de ska köra eller är gravida, har mindre påverkan på omgivningens konsumtion än de som avstår av ideologiska eller religiösa anledningar.

Vissa upplever att dejting och socialt umgänge när man är nykter kan vara lite läskigt. Även om det kan vara en utmaning till en början, kan förändringen vara berikande. Om alkoholen har varit din källa till lycka eller fungerat som dina sociala stödhjul, kan du istället utforska vad mer du kan göra med dina vänner. Gå på konserter, föreställningar, spela rundpingis eller varför inte ta upp en gammal eller ny hobby. Om du bara ger det lite tanke kommer du förvånas över hur många aktiviteter som finns som inte cirkulerar kring alkohol. Om du redan är nykter kan du se till att ta initiativ till alkoholfria sätt att umgås med dina vänner. Genom att vinna över ditt umgänge kan du på så sätt få dem att hitta nya sätt att umgås som gagnar alla.

 

[ssba]