Välj en sida

Lågkaloridrycker gör dig mindre full?

Detta påstående är falskt. Att det är en light-produkt påverkar inte alkoholprocenten i drycken. Faktum är att det till och med kan göra så att du blir full snabbare. Eftersom en light öl har färre kalorier får alkoholen mindre hinder i magen, vilket innebär att alkoholen snabbare går ut i blodet än.

Du kan dricka dig varmare?

Även fast det känns som att alkoholen gör dig varmare har den faktiskt motsatt effekt. Den sänker faktiskt värmen i kroppen. Blodet skickas ut till din hy så att den rodnar, vilket gör att du upplever dig som varmare samtidigt som det egentligen kyler ner dig. Eftersom alkoholen påverkar ditt omdöme samtidigt som det är vätskedrivande kan det leda till din kropp fryser ihjäl samtidigt som du känner dig varm.

Alkohol dödar hjärnceller?

Detta påstående är falskt. Det har länge funnits en teori om detta men ny forskning visar att det inte är fallet. Faktum är att viss forskning kommit fram till att måttligt drickande (ca ett litet glas vin om dagen) till och med kan öka delar av hjärnkapaciteten. En liten mängd alkohol kan ha positiva effekter för den kognitiva förmåga och minnet, samt att det minskar risken för vissa sjukdomar så som Alzheimers och demens. MEN – och det är ett stort och viktigt men: Alkohol, särskilt i större mängder, har även negativa effekter på kroppen. Inte minst ger det en ökad risk att utveckla ett beroende.

Blir du fullare av mousserande viner?

Ja. Faktum är att kolsyran gör att alkoholen snabbare kommer ut i tarmarna vilket gör att den fortare kommer ut i blodet och gör dig full.

Alkohol får ditt ansikte att åldras snabbare.

Eftersom alkoholen torkar ut din hud ökar det risken för att få rynkor samt att det kan ge rodnader på huden.

Alkohol är inte alltid dåligt för kroppen?

Detta påstående är både sant och falskt. Om du dricker små mängder alkohol kan bland annat minska risken för njursten, diabetes och även stärka skelettet. Personer över 40 som dricker ett litet glas med vin eller öl (även 4 cl starksprit), har i snitt en lägre risk för att få problem med högt blodtryck, perifer kärlsjukdom (medför blodpropp), samt Alzheimers och vanliga förkylningar. Dock finns det forskare som menar på att det är svårt att avgöra om det verkligen är alkoholen som ligger bakom dessa positiva effekter. Att dricka måttligt ökar å andra sidan risken för olika sorters cancer, fosterskador och att vi utvecklar skrumplever.

Du får högre tolerans om du dricker mer?

Ja det får du. När hjärnan påverkas av alkohol blir det en påfrestning som gör att en massa olika signalsubstanser skickas ut. Efter att alkoholen försvunnit börjar hjärnan bygga upp ett försvar för att skydda sig inför nästa gång du dricker. Det betyder att det kommer behövas mer alkohol för att få samma effekt. Det positiva är att precis som du blir av med dina sommarfötter under vintern, återgår även hjärnan till en mer normal struktur redan efter några månader. Har missbruket pågått under flera år kan det dock ha uppstått kronisk skada på nervcellerna 

Mörk sprit ger värre baksmälla.

Kort sagt ja. Mörka drycker som rött vin och whisky har fler biprodukter än ljusa drycker som ljus rom, vodka och vitt vin. Dock bör tilläggas att alkoholen fortfarande utgör den främsta anledningen till baksmälla. Drick därför mindre sprit och mer vatten för att undvika oönskad huvudvärk.

Att mixa olika drycker ger värre baksmälla.

Nej. Det är mängden alkohol som är det relevanta, inte vilken sort du dricker. Sedan ger mörka drycker generellt mer huvudverk än ljusa.

Du blir mer kreativ av alkohol.

Alkohol påverkar ditt fokus. Med andra ord är det inte så lämpligt att skriva en tenta eller göra deklarationen när du är berusad. Å andra sidan när det kommer till kreativitet och ett ”out of the box” tänk, kan avslappningen göra att du svävar iväg i tankarna på ett sätt du inte skulle om du hade fullt fokus. Med facit i hand vet dock många att de fantastiska idéerna som kommer upp under fyllan, sällan känns lika briljanta dagen efter. Detta är troligen anledningen till att de flesta som arbetar med konst, musik och hantverk sällan gör detta berusade.

Att blanda huvudvärkstabletter med alkohol gör dig fullare.

Nej, nej, nej och åter nej. Varför denna skröna fortsätter att cirkulera är högst oklart. Huvudvärkstabletter har ingen effekt för fyllan, men däremot kan du bli förgiftad och din lever åker på massa stryk.

Du kan få bort bakishuvudverken med en ”återställare”?

Ja, fast det lindrar bara för stunden. Även om det känns som en bra idé för stunder så skjuter du bara på problemet. Du blir bakis när alkoholen är ute ur kroppen. En öl skjuter då bara upp konsekvenserna i väntan på att alkoholen ska gå ur kroppen igen.

[ssba]