Välj en sida

Vissa upplever att det är lättare att flirta under alkoholpåverkan. Berusningen kan göra att man känner sig snyggare och modigare. Det kan även upplevas som att miljön och personer i ens omgivning blir mer attraktiva efter några öl. Eftersom självkontrollen minskar i kombination med alkohol, vågar människor generellt spela ut sina impulser och följa sin inre drift i högre grad. En del anser också att alkohol ger en möjlighet att ta en paus från upplevda förväntningar och restriktioner.  Alkoholen kan även  göra att fler vågar uttrycka sina sexuella fantasier och ta till vara på sin sexualitet.

Det kan finnas en föreställning om att man blir mindre ansvarig för sina egna handlingar när man är full. Ett snesteg kan lätt skämtas bort och skyllas på fyllan (Läs om hur mycket du kan skylla på fyllan). Vissa uppger äve att alkohol kan spela en roll för att de ska våga ha sex eller prova nya sexuella praktiker. Samtidigt kan alkohol ha en negativ inverkan vad gäller oönskade sexuella inviter och kontakter.

Studier visar att folk både känner sig mer sociala och uppfattas av omgivningen som mer sociala när de dricker alkohol, till skillnad från när de är nyktra. Samtidigt visar det sig att det räcker med att personen tror att den dricker alkohol för att få samma effekt. Om en alkoholfri drink med vodkaessens kan göra oss lika sociala som en drink med alkohol, borde det betyda att det inte är alkoholen i sig som är det magiska smörjmedlet. Utan det är något som finns inom oss själva. Alkoholen blir lite som elefanten Dumbos ”magiska” fjäder. En fjäder som gör att han kan flyga med sina stora öron. Men i själva verket är det inte en magisk fjäder men det funkar eftersom han tror på det.

[ssba]