Välj en sida

Vanliga frågor

Min tonåring/syskon/bekant vill att jag skall köpa ut alkohol åt hen. Ska jag det?

Nej, det är olagligt att köpa ut alkohol från Systembolaget till någon under 20 år. Många tror att det innebär att man har bättre koll på vad ungdomarna dricker men studier visar att de sällan nöjer sig med detta utan skaffar mer på annat håll. Att ha regler för tonåringar är ett sätt att visa omsorg och omtanke som kan uppskattas senare i livet. Ungdomar under utveckling löper risk att utsättas för såväl fysiska som psykiska skador även vid små mängder alkohol. Genom tidig alkoholdebut grundläggs beteenden som påverkar alkoholkonsumtionen även vid vuxen ålder.

Jag är gravid, bör jag helt undvika alkohol eller kan jag dricka ett glas vin ibland?

När man väntar barn bör man avstå helt från alkohol för att fostret inte ska utsättas för onödiga risker. Under graviditeten övergår alkoholen även till fostret dels direkt till fostret via moderkakan och dels ut i fostervattnet som fostret dricker av. Det är inte fastställt hur mycket alkohol som behövs för att fostret skall ta skada. Att dricka en mindre mängd alkohol vid något enstaka tillfälle skadar antagligen inte fostret . Däremot om man dricker mycket och ofta finns stora risker för att barnet skall få skador

För att vara på den säkra sidan avstå alkohol under graviditeten. Det finns många alternativa drycker att välja, till exempel alkoholfria varianter av öl, cider, vin och drinkar.

Jag ammar, bör jag undvika alkohol?

Alkoholhalten i bröstmjölken är som högst cirka en timme efter att du druckit. Efter fyra timmar är alkoholen borta. Man behöver alltså inte pumpa ut mjölk, den förnyas ständigt. Forskning har visat att det sannolikt inte medför några medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, motsvarande 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan. Att dricka större mängder alkohol avråds då alkoholen går ut i bröstmjölken.

Tänk också på att förmåga att ta hand om barn påverkas när man dricker alkohol.

Är alkoholism en sjukdom?

Sjukdomsbegreppet är omdiskuterat. WHO menar att alkoholberoende bör ses som ett syndrom och ett multifaktoriellt problem som hänger samman med både kroppsliga, psykiska och sociala faktorer. Alkoholberoende är inget absolut tillstånd utan kan variera i allvarlighetsgrad

Klart är dock att alkoholberoende och hög alkoholkonsumtion kan orsaka eller förvärra skador och sjukdomar. Berusning leder även till att man råkar ut för olyckor, använder våld eller gör självmordsförsök.

Dricker HBTQ-personer mer än heterosexuella?

Det har genomgående under åren varit vanligare bland homo-och bisexuella personer att ha riskabla alkoholvanor än bland heterosexuella personer. Enligt Folkhälsomyndigheten är homo- och bisexuella kvinnor i åldern 16–44 år i större utsträckning riskkonsumenter av alkohol än heterosexuella kvinnor i samma åldersgrupp. Andelen riskkonsumenter av alkohol var i åldersgruppen 30–44 år signifikant större bland homo-och bisexuella män jämfört med samma åldersgrupp bland heterosexuella män (22 respektive 16 procent).

I en stor studie från STAD 2011 visade det sig att 60 % av hbt-kvinnor, 52 % av hbt män och 41 % av hbt-personer av annat kön hade ett riskbruk av alkohol.

Är vissa personer mer benägna att utveckla alkoholproblem?

Ja. Vissa personer är mer känsliga för alkoholens belönande effekter. De reagerar starkare och mer positivt på alkohol än andra. Något som kan öka risken för att utveckla alkoholproblem. Forskning visar på att personer som har föräldrar med alkoholproblem har större risk att utveckla ett beroende. Alkoholproblem kan alltså vara ärftligt. Det betyder att en person som har alkoholberoende i släkten bör vara mer försiktig med alkohol. Även om en person inte har alkoholproblem i släkten kan den fortfarande utveckla ett alkoholberoende.

Hur vet man om någon har alkoholproblem?

De flesta förstår att de är beroende när de inser att det inte går att sluta. De kan inte längre välja om de ska dricka eller inte. Alkoholen har blivit en så central del av kroppen att du mår dåligt om du slutar dricka. Många upplever att de får ångest, svettas, mår illa, har svårt att sova, eller till och med börjar få hjärtklappning och hallucinationer.

Här är några varningssignaler att hålla koll på:

  • Dricker du oftare än du egentligen vill
  • Gör drickandet att du prioriterar bort viktiga saker
  • Måste du dricka mer än tidigare för att bli berusad
  • Känner du oro eller ångest när du inte dricker
  • Måste du dricka alkohol för att kunna somna
  • Har du försökt dricka mindre men inte lyckats
  • Dricker du även fast du märker att din kropp börjar ta skada
  • Ljuger du för din omgivning om hur mycket du dricker
  • Är personer i din omgivning oroliga för ditt drickande
Vad kan jag göra för att bli nykter snabbare?

Det finns tyvärr ingen quick fix för att bli nykter eller att få alkoholen att gå snabbare ur kroppen. Varken kaffe, en dusch eller massa vatten kan påskynda processen. Det enda som gäller är att de det tid.

Vad finns det för risker med att ta alkohol tillsammans med andra droger?

Att blanda olagliga droger så som cannabis, kokain, metaamfetamin och ecstasy, tillsammans med alkohol kan få allvarliga och till och med dödliga konsekvenser. Läs mer om alkohol och droger här

Att dricka alkohol får mig att må bra över mig själv. Varför bör jag bara dricka måttligt.

Personer som är deprimerade, upplever ångest eller har några andra psykiska problem, dricker ibland för må bättre. Problemet är att alkoholen bara erbjuder en tillfällig ångestdämpning som inte löser några problem och kan göra saker värre. Dessutom kan kombinationen av alkohol och vissa mediciner får allvarliga konsekvenser.

Hur bemöter jag en anhörig som jag upplever dricker för mycket?

Det här är en viktig och väldigt svår fråga. Det finns tyvärr inte facit som fungerar i alla situationer. Ett råd är att försöka berätta vad du upplever, istället för att berätta hur det är. Det är viktigt att veta att det inte är ditt ansvar att ta hand om någon annans alkoholproblem och det behövs ofta professionell hjälp. Du kan läsa mer om vart du som anhörig kan vända dig här

Gör lågkaloridrycker dig mindre full?

Detta påstående är falskt. Att det är en light-produkt påverkar inte alkoholprocenten i drycken. Faktum är att det till och med kan göra så att du blir full snabbare. Eftersom en light öl har färre kalorier får alkoholen mindre hinder i magen, vilket innebär att alkoholen snabbare går ut i blodet än.

Kan man dricka sig varmare?

Även fast det känns som att alkoholen gör dig varmare har den faktiskt motsatt effekt. Den sänker faktiskt värmen i kroppen. Blodet skickas ut till din hy så att den rodnar, vilket gör att du upplever dig som varmare samtidigt som det egentligen kyler ner dig. Eftersom alkoholen påverkar ditt omdöme samtidigt som det är vätskedrivande kan det leda till din kropp fryser ihjäl samtidigt som du känner dig varm.

Dödar alkohol hjärnceller?

Nja. Det har länge funnits en teori om detta men ny forskning visar att det inte är fallet. Faktum är att viss forskning kommit fram till att måttligt drickande (ca ett litet glas vin om dagen) till och med kan öka delar av hjärnkapaciteten. En liten mängd alkohol kan ha positiva effekter för den kognitiva förmåga och minnet, samt att det minskar risken för vissa sjukdomar så som Alzheimers och demens. MEN – och det är ett stort och viktigt men: Alkohol, särskilt i större mängder, har även negativa effekter på kroppen. Inte minst ger det en ökad risk att utveckla ett beroende.

Blir du fullare av mousserande viner?

Nja. Faktum är att kolsyran gör att alkoholen snabbare kommer ut i tarmarna, vilket i sin tur gör att den fortare kommer ut i blodet och gör dig full snabbare.

Får alkohol ditt ansikte att åldras snabbare?

Eftersom alkoholen torkar ut din hud ökar det risken för att få rynkor samt att det kan ge rodnader på huden.

Är alkohol alltid dåligt för kroppen?

Ja och nej. Om du dricker små mängder alkohol kan bland annat minska risken för njursten, diabetes och även stärka skelettet. Personer över 40 som dricker ett litet glas med vin eller öl (även 4 cl starksprit) dagligen, har i snitt en lägre risk för att få problem med högt blodtryck, perifer kärlsjukdom (medför blodpropp), samt Alzheimers och vanliga förkylningar. Dock finns det forskare som menar på att det är svårt att avgöra om det verkligen är alkoholen som ligger bakom dessa positiva effekter. Att dricka måttligt ökar å andra sidan risken för olika sorters cancer, fosterskador och att vi utvecklar skrumplever.

Får jag högre tolerans om jag dricker ofta?

Ja det får du. När hjärnan påverkas av alkohol blir det en påfrestning som gör att en massa olika signalsubstanser skickas ut. Efter att alkoholen försvunnit börjar hjärnan bygga upp ett försvar för att skydda sig inför nästa gång du dricker. Det betyder att det kommer behövas mer alkohol för att få samma effekt. Det positiva är att precis som du blir av med dina sommarfötter under vintern, återgår även hjärnan till en mer normal struktur redan efter några månader. Har missbruket pågått under flera år kan det dock ha uppstått kronisk skada på nervcellerna 

Ger mörk sprit ger värre baksmälla?

Kort sagt ja. Mörka drycker som rött vin och whisky har fler biprodukter än ljusa drycker som ljus rom, vodka och vitt vin. Dock bör tilläggas att alkoholen fortfarande utgör den främsta anledningen till baksmälla. Drick därför mindre sprit och mer vatten för att undvika oönskad huvudvärk.

Får jag värre baksmälla av att mixa drycker?

Nej. Det är mängden alkohol som är det relevanta, inte vilken sort du dricker. Sedan ger mörka drycker generellt mer huvudverk än ljusa. En annan aspekt är att det blir svårare att hålla koll på hur mycket man dricker om man mixar olika sorters alkohol.

Blir man mer kreativ av alkohol?

Alkohol påverkar ditt fokus. Med andra ord är det inte så lämpligt att skriva en tenta eller göra deklarationen när du är berusad. Å andra sidan när det kommer till kreativitet och ett ”out of the box” tänk, kan avslappningen göra att du svävar iväg i tankarna på ett sätt du inte skulle om du hade fullt fokus. Med facit i hand vet dock många att de fantastiska idéerna som kommer upp under fyllan, sällan känns lika briljanta dagen efter. Detta är troligen anledningen till att de flesta som arbetar med konst, musik och hantverk sällan gör detta berusade.

Blir man fullare om man blandar huvudvärkstabletter med alkohol?

Nej, nej, nej och åter nej. Varför denna skröna fortsätter att cirkulera är högst oklart. Huvudvärkstabletter har ingen effekt för fyllan, men däremot kan du bli förgiftad och din lever åker på massa stryk.

Kan jag få bort bakishuvudverken med en ”återställare”?

Kanske, fast det lindrar bara för stunden. Även om det känns som en bra idé för stunder så skjuter du bara på problemet. Du blir bakis när alkoholen är ute ur kroppen. En öl skjuter då bara upp konsekvenserna i väntan på att alkoholen ska gå ur kroppen igen.

Dela sidan:

[ssba]

Frågelådan

Hittar du inte svar på din fråga? Ställ en egen och få svar från våra experter till den e-postadress du uppger.

    Din epost (obligatorisk)

    Din fråga

     

    OBS! Du kan skicka in frågor till frågelådan redan nu men vi kommer kunna svara först i slutet av januari.