Välj en sida

Alkoholfakta

Så påverkar alkohol din kropp

Alkohol påverkar i princip hela kroppen. Förutom de direkta effekterna som uppstår när du dricker kan alkohol leda till många olika kroppsliga skador på sikt. Även om vissa forskare menar att små mängder alkohol kan vara positivt för vissa funktioner i kroppen, finns det för många biverkningar för att det ska kunna rekommenderas som medicin.

När vi dricker frigörs hormoner i kroppen som gör att vi blir pigga, glada och lättar på hämningar. Alkoholen frigör även endorfiner som fungerar som kroppens egna morfin och gör att vissa upplever en lite euforisk känsla. Det här är några av de positiva effekterna som många upplever att alkoholen ger. Sedan finns det en rad negativa. Här är några av de som kan vara viktigast att känna till.

Hjärnan påverkas tydligast

Om du har fått höra att varje shot du tar dödar tusentals hjärnceller så kan du sluta tro på det. Det är nästan omöjligt att vid ett tillfälle dricka så pass mycket att du dödar dina hjärnceller. Däremot börjar hjärnan påverkas av alkoholen redan efter små mängder. Du får sämre omdöme, hjärnkapacitet minskar och dina reaktioner blir långsammare. Du blir dessutom mer känslosam och riskerar att göra saker du inte skulle om du var nykter. Stora mängder alkohol påverkar minnet och vår tidsuppfattning. Många har erfarenheter av så kallade minnesluckor och vet att det kan vara ytterst obehagligt att vakna upp med en okänd person, eller om man har bråkat eller skadat sig utan att veta hur det gått till.

Dricker du mycket och under en lång tid försämras hjärnans nervceller och du riskerar att utveckla demens, epilepsi och andra svåra hjärnsjukdomar.

Levern tar den stora smällen

Förutom hjärnan är det levern som tar störst skada av att du dricker. Levern är ett komplext organ som har förmågan att bland annat bryta ner alkohol. Dricker du mindre mängder alkohol har levern inga problem att bryta ner det och utan någon egentlig risk för skador. Dricker du mycket och ofta finns det däremot en risk att få fettlever, gulsot och skrumplever.

Är alkohol bra för hjärtat?

De flesta har läst att det är bra för hjärtat med ett glas alkohol om dagen. Faktum är att flera studier visat att det verkar stämma. Vuxna personer över 40 som dricker 2-4 glas i veckan har mindre risk att utveckla hjärt/kärl sjukdomar än de som dricker mindre än ett glas i veckan. De som däremot konsumerar två glas eller mer om dagen har 50 procent högre dödlighet från liknande sjukdomar. Alkoholen har en förmåga att öka pulsen och blodtrycket. Det betyder att personer som har problem med högt blodtryck bör undvika alkohol. Om du dricker mycket ökar det även risken att drabbas av försämrad pumpförmåga, hjärtsvikt och plötslig hjärtdöd.

Testosteron och östrogen påverkar fertiliteten

Biologiska kvinnor som dricker mycket alkohol får en ökad mängd av testosteron som är ett könshormon förknippat med biologiska män. Samtidigt leder det till att nivåerna av könshormonet östrogen som är förknippat med biologiska kvinnor minskar. Hos biologiska män har omvänd effekt. Det vill säga att mycket alkohol resulterar i lägre nivåer av testosteron och högre nivåer av östogen. Detta gör att fertiliteten hos båda könen minskar samt att det kan ha en negativ påverkan på potensen.

Alkohol och hälsa

Det går inte att frånse att alkohol hänger ihop med en rad negativa hälsoeffekter. En överkonsumtion av alkohol är en av de största orsakerna till sjukdom och för tidig död. Enligt Världsnaturfonden (WHO) är alkohol sammantaget i hela världen den tredje största riskfaktorn för både tidig död och sjukdom för personer mellan 15 – 59 år. Med andra ord finns det många anledningar till att minska sin konsumtion eller helt avstå från alkohol.

[ssba]